maanantai 30. lokakuuta 2017

Keith Stuart: Poikani Sam


Kuva: Elina Warsta
Keith Stuart

Poikani Sam

A Boy Made of Blocks

 
Suomennos: Marja Luoma
 
Bazar Kustannus Oy
 
 
431 sivua


 
Kirjastolaina
 
Sam on kahdeksanvuotias koululainen, joka ei viihdy koulussa, hänellä on vaikeuksia ilmaista itseään ja ymmärtää toisten käytöstä. Sam näkee maailmansa systeeminä, jossa on selvä sunnitelmallinen toimintatapa. Jos systeemiin tulee dilemma, se saa pojassa aikaan valtavan ahdistuksen, koska hän kadottaa siinä tavan hallinnoida ja jäsentää ympäröivää omaa maailmaansa. Sam rakastaa rutiineja ja totuttuja tapoja (samanlainen ruoka ja vaatteet päivittäin, sama päiväohjelma ... ) - jos kaikki tilanteet olisi ennustettavia ja rauhallisia sekä kaikki toimisivat samojen lainalaisuuksien mukaan, siinä maailmassa Samin olisi helppoa elää - se olisi elämää ilman ad hoc -tilanteita ja hyppyjä tuntemattomaan. Samin maailma on autistisen nuoren miehen miljöö. 

Isälle, Alexille, Sam on tärkeä ihminen, mutta vaikea, koska hän ei ymmärrä pojan systeemistä maailmaa. Hän yrittää olla hyvä isä, mutta uupuu mahdottomaksi käyvien tilanteiden alla - ja vielä työkin menee alta. Kaikki tuntuu kaatuvan Alexin ylle ja hän sysääkin pojan ja ongelman vaimonsa Jodyn huoleksi. Nyt palaa Jody-äidin pinna.Yhtä avuton Alex saa lähteä talosta ja pesiytyy poikamiesystävänsä Danin nurkkiin.

Tämän kaaoksen keskelle Sam saa pelikonsolin Minecraftin, joka mullistaa pojan miljöön. Se on maailma, jota voidaan rakentaa pala palalta kuutioita pinoamalla - vihdoinkin oma systeemi, jota voi omilla ehdoilla hallita. Siinä miljöössä isä ja poika tutustuvat uudelleen toisiinsa ja löytyy yhteinen "kieli", jolla kommunikoida. Tämä tarina on isän ja pojan kasvutarina siihen, miten tutustutaan omaan ja toisen oudompaan ympäristöön ja miten siinä voi pärjätä ja toimia yhdessä.
 

Sam on minun kaunis poikani. Hän on hauska ja nokkela ja utelias ja yhdistelee asioita toisiinsa merkillisellä ja samalla nerokkaalla tavalla. Hänen mielikuvituksensa on valtava polttouuni, jossa hän takoo merkityksiä siitä materiaalista, josta tämä metelin sekamelska koostuu.


Ehdottomasti mielenkiintoinen lukukokemus! Suosittelen. 


Tämäkin kirja on Helmet-listalla. Siellä se on kohdassa 42. Esikoisteos.

2 kommenttia:

  1. Kirja kuulostaa kiinnostavalta. Lukupinoon ;)

    VastaaPoista
  2. Mai, kirja on mielenkiintoinen ja kevyttä luettavaa. Tarina kulkee joutuisasti ja helposti. Siinä oli minulle ihan uusi ympäristö nämä tietokonepelit. Siitä kirjailija osasi onkia mielenkiintoisia tapahtumia värittämään isän ja pojan yhteistä tilaa. Ehdottomasti kannattaa laittaa sinne "Lukupinoon".

    VastaaPoista