torstai 9. heinäkuuta 2020

Jill Mansell: Kaikki alkaa salaisuudesta

Jill Mansell

Kaikki alkaa salaisuudesta

It Started with a Secret

2020

Suomennos: Pirjo Ruti

Bazar Kustannus
2020

430 sivua

Ennakkokappale
Ilmestyy 16.7.2020

Saatu kustantajalta
Kaunis kiitos!

Minulle Jill Mansell on tuiki tuntematon kirjailija siis alkuun muutama sananen kirjailijasta itsetään on paikallaan. Kustantajan kertoman mukaan bristollilainen Mansell on työskennellyt terveydenhoidon piirissä ennen kuin aloitti kirjailijan uransa. Tämä Kaikki alkoi salaisuudesta -kirja on ensimmäinen häneltä suomennettu teos. Maailmalla hänen kirjojaan on myyty lukuisia, ja  tykätty kautta linjan - nuorisoasteelta vähän kypsempiin lukijoihin asti.

Toden totta tämä on rentoa kesälukemistoa. Sen kirjan takakansikin mainostaa: "hauskaa, romanttista, nokkelaa ja lämminhenkistä." Odotukseni ovat nyt korkealla, kun availin pokkarimoodiin koottua pehmeäkantista nidettä.

Kirjan tarina sijoittuu tuolle brittikirjallisuuden ikoniselle kalliolliselle rannikolle Crownwalliin. Nuo jylhät rannikot ovat tulleet allekirjoittaneelle tutuiksi Poldark-kirjasarjan tiimoilta. Tuossa sukusagassa vilahtaa tuon tuosta Truron-kaupunki. Sama paikka löytyy tässäkin kirjassa tosin varmasti ihan toisenlaisena kuin Poldarkin aikoin.

Muutakin yhteistä Poldarkeihin löytyy sillä tämäkin tarina on tavallaan sukutarina. Hyvin mielenkiintoinen sakki - sekamelska Menhenick House -tyyliin. Kirjan alkuteema voisi olla vaikka näin: "Jokaisella on jokin salaisuus - emmekä tiedä mitä tapahtuu, kun nuo salaisuudet alkavat paljastua.., et voi kuin arvata, mitä seurauksia on tulossa...."

Tämä ei ehkä ollut kuitenkaan minun kirjani. En oikein osaa sanoa miksi? Kirjan perhe on riemastuttavan hauska: vanha miesnäyttelijä ja hänen perikuntansa. Heidän luokse Lainey ja Kit tulevat talonmiehiksi pitämään ruodussa tätä kaikkea sekamelskaa, joka on salaisuuksilla kuorrutettu. Minulle tämä oli jotenkin pliisu - ehkä vähän liian ennalta-arvattava, vaikka hömppäkin on ihan varteenotettava vaihtoehto vakavempien kirjallisten tuotosten väliin  upotettuna.

Toivottavasti Sinä löydät sen auringonpaisteen, jonka alle voi hyvillä mielin asettaa aurinkovarjon. Vielä on kesää jäljellä!

2 kommenttia: