lauantai 18. heinäkuuta 2020

Kate Quinn: Metsästäjätär

Kate Quinn

Metsästäjätär


The Huntress

2019

Suomennos: Päivi Paju

HaperCollins
2020

669 sivua

Saatu kustantajalta!
Kaunis kiitos teille!

Metsästäjätär on toinen teos, joka on suomennettu Quinnin tuotannosta. Se tuli sattumoisin eteeni. Olin ottanut HaperCollinsiin yhteyden Scheppin Jaakko kulta -teoksen tiimoilta. Pyysin sitä arvostelukappaleen tänne Luettujen kirjojen - blogiin arvioitavaksi. (Tuo postaus löytyy muuten täältä). Kustantaja tarjosi kylkeen luettavaksi myös Metsästäjätärtä. Olin enemmän kuin otettu, sillä keväällä kirjakatalogeja kun selailin, Metsästäjätär kävi mielessäni. Se oli lukusuunnitelmiin sijoitettu, mutta ajattelin  silloin sen lainaavani lähikirjaston laarista myöhemmin. Nyt siihen tarjoutui hieno mahdollisuus, ja se kannatti. Metsästäjätär on viihdyttävää luettavaa, vaikka sen luenta meni pitkähköksi, sillä tämän kirjan luekemisen väliin tuli muutama muukin kirja. Nopeasti Metsästäjätären tapahtumat palautuivat mieleeni, kun uudemman kerran tartuin siihen lukulamppuni alla.

Metsästäjättäressä on kolme kertojaa. Nina Markova, siperialainen voimakastahtoinen nuori nainen, jonka unelma löytyy taivaalta hävittäjän ohjaamosta. Hänellä on unelma taistella äidinmaan puolesta Natsi-Saksaa vastaan toisessa maailmansodassa. Niinan tahto viekin hänet Neuvostoliiton ilmavoimiin ja hänestä tulee naislentolaivueen suunnistaja ja myöhemmin myös yöpommittaja - saksalaisten pelkäämä die Nachthexen.

Kaksi muuta kertojaa löytyvät toisen maailmansodan jälkeisiltä vuosilta, kun sotaoikeutta on istuttu ja sotarikolliset ovat löytäneet oman kohtalonsa, mutta kaikkia ei ole saatu kiinni - vieläkään. Yksi etsityistä rikollisista on die Jägerin, Metsästäjätär. Häntä etsii Ian Graham, sotakirjeenvaitaja. Hänellä on henkilökohtainen syy löytää hänet, ja saada hänet vastuuseen teoistaan. Apuna on Nina Markova, edellä kerrottu nainen, joka on katsonut silmästä silmään Metsästäjätärtä.

Jordan McBride on nuori bostonilainen nainen, jolla on valokuvaajan ura suurena haaveena. Hänen äitinsä menehtyi jo vuosia sitten. Hän on asunut yhdessä isänsä ja ihastuttavan koiransa kanssa. Nyt isä on löytänyt uuden rakastettun elämäänsä, vaimon, jolla on Ruth-niminen tytär. Jordan on alkuun onnelinen isänsä onnesta, mutta pian hän vaistoaa, että kaikki ei ole siltä, miltä näyttää. Leica-kamera alkaa ikuistaa tarkkoja havaintoja ja vahvistaa omia epäilyksiä.

Entäpä kuka on tuo Metsästäjätär, die Jägerin:

Kirjoittanut Ian Graham, huhtikuu 1946.

"Tuo kuuden ihmisen yöllinen teurastus sodan ollessa kiihkeimmillään oli yksi hänen tekemistään rikoksista. Hän teki muutakin. Hän jahtasi puolalaisia työläisiä sankassa metsässä huvikseen. Hän murhasi sodan jo lähestyessä loppua nuoren englantilaisen sotavangin, joka oli paennut vankileiriltä. Kukaan ei tiedä, mitä muita rikoksia hänen omallatunnollaan on."

"Häntä kutsuttiin die Jägeriniksi - Metsästäjättäreksi. Hän oli erään SS-upseerin nuori rakastajatar Saksan miehittämässä Puolassa, järvellä järjestettyjen hohdokkaiden juhlien emäntä, innokas ampuja. Ehkä hän oli rusalka, jonka mukaan järvi oli saanut nimensä - vaarallinen häijy vedenhenki."
 
Metsästäjätär on minun mieltäni kiehtonut tarina. Vaikka tarina on kolmen henkilön kertomaa, jotka osittain myös ristiinvalottavat tapahtumia, kirja on verrattain helppoa luettavaa ja juonen seuraaminen vaivatonta. Kirjan tapahtumat ovat enemmän kuin elokuvallisia. Ehkä parhaimmat kohtaukset löytyvät Ninan yölennoista, joissa saksalaiset Luftwaffen Messerschmittit kohtasivat vihollisen Nachthexen lentolaivueen.

Kirjassa on melkein seitsemänsataa sivua. Mahtiopus siis - lähes kilon kirja. Se ehdottomasti kannattaa lukea sähköisessä muodossa, jos hakee vähänkin leppoisempaa lukuasentoa. Tässäkin kirjassa on kyllä runsaasti tiivistämisen varaa. Joutokäyntiäkin havaitsin. Näin ollen se ei pahemmin käynyt silmään, kun oma lukuprosessi venyi pitkähköksi. Toista olisi ehkä ollut, jos olisin lukenut kirjan yhtä mittaa. Viimeiset parisataa sivua olivat ehkä kirjan parasta antia.

Ei ole lainkaan huono valinta, jos sijoitat omaan lomalukemistoosi Metsästäjättären. Se on vahva kertomus pelottomista naisista ja julma kertomus sodan seurauksista sekä totuuden etsimisestä ja etsijöistä.

Suosittelen sitä Sinulle seuraavaksi luettavaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti