maanantai 27. syyskuuta 2021

Winston Graham: Poldark Laululintu

Cover image of Aidan Turner and landscape:
Craig Hardle / Shutterstock
Winston Graham

Poldark Laululintu

Bella Poldark

2002

Suomennos: Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen

Gummerus

2021

751 sivua


Kirjastolaina 


Poldark Laululintu on iki-ihanan Poldark-kirjasarjan päätösosa eli 12. teos. On tullut aika jättää jäähyväiset tämän kirjan myötä Cronwallin tuuliselle nimelle, jossa mittaa ovat kreivikunnassa ottaneet toisistaan Poldarkit ja Warlegganit. 

Poldark Laululintu jätti lukijansa haikeaan mielentilaan - tyyliin nyt on tarina saatu kerrottua. Vuosien ajan olen odottanut Gummerukselta aina uutta tietoa siitä, että luettuani yhden poldark-kirjan, pian saan käsiini uuden. Vähän samalla tavalla koin Jeffrey Archerin Cliftonin-kirjasarjan kohdalla aikaisemmin tänä vuonna. Nyt on kahdet suuret saappaat täytettävä uudelleen!

Tämä kirjasarjan suomennos on ollut kulttuuriteko Gummerukselta. Olen ikionnellinen, että he ovat suomentaneet koko setin. Isoin kiitos siitä teille, ja tietysti setin suomentajille. Se on ollut valtaisa urakka, mutta lukija on nauttinut tehdystä työstä - ainakin minä. 

Poldark-kirjasarja on ollut Grahamille iso ponnistus ilmestyihän ensimmäinen poldark-kirja jo vuonna 1950 tuolloin nimellä Jeremy Poldark. Onneksi kirjailija ehti nähdä koko kirjasarjan julkaistuna, sillä tämä viimeinen Bella Poldark julkaistiin vain vuosi ennen Winston Grahamin kuolemaa. Kuollessaan 2003 Winston Graham oli tuolloin 95-vuotias.

Grahamin Laululintu on selvästi Bella Poldarkin kirja. Mietin lukiessani, miksi sitä ei olisi voitu nimetä alkuperäisen mukaan Bellaksi, koska Rossin ja Delmezan nuorin tytär on tämän kirjan ehdoton päähenkilö. Hänen taiteilijauraa ja -siipien kantavuutta vuosien 1818 - 1820 aikana seurataan tarkasti. Tuohon maailman aikaan brittiensaarilla Shakesperen näytelmät olivat suurta kansanhuvia valikoiduissa teattereissa. Ja brittiläinen maailma muutenkin asettuu omaan uomaansa, kun naapurimaan Napoleonin sodat on saatu sodittua.

Toinen mieleenpainuva henkilö tässä kirjassa on ehdottomasti Valetin Warleggan - monestakin syystä. Kirjan ensilehdillä kerrotaan taustaa koko henkilökaartin kohdalla. Siellä kerrotaan "virallinen totuus" Valentinen syntyperästä, mutta jos olet kirjasarjaa lukenut, voit jäädä toiselle kannalle siitä, onko Valentin, Elisabetin poika ja Rossin ensi rakkauden hedelmä, todella Warleggan vai Poldark? Minulle Valentin jää mieleen mielenkiintoisena sotilaana. Valentin oli mukana Napoleonin sodissa, ja avioitui Clement Popen lesken kanssa. Valentinelle ja Selinille syntyi pieni poika, joka kastettiin Georgeksi - "isoisänsä" sulaatto-George Warlegganin mukaan, joka ei taida olla oikein George-papan mieleen. No, siitä huolimatta Valentinen elämä on värikästä, ja väriä tuo myös lemmikiksi hankittu Butto-apina. Apinan kasvaessa se aiheuttaa niin kylällä kuin kotonakin omat ongelmansa omilla omituisilla oikuilaan ja Selina saa tarpeeksi, mutta miten lopulta käy, kun pieni Georgie-vauva kidnapataan, ja Place Housessa syttyy tulipalo?

Tuulisella Namparan lähitienoilla liikkuu myös murhaaja? Kuka hän on ja mikä on motiivi, kun nuori nainen löydetään murhattuna raa'asti kurkku auki leikattuna?

Niin, ja miten ratkeaa George Warleggan ja Ross Poldarkin välit? He ovat kirjan lopussa jo eläkkeellä olevia aatelismiehiä molemmat. Löytävätkö he viimein sovinnon koko aikuisiän ajan umpisolmussa olleille suhteelleen?

12. poldark on hieno kirja. Suosittelen sitä lukupinoon vaikka koko kirjasarjaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti