sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Matti Rönkä: Surutalo

 Matti Rönkä

Surutalo

Gummerus

2021

287 sivuaKirjastolaina


Matti Rönkä on kuvannut uudessä kirjassaan, Surutalo, kahta veljestä: kuusikymppinen päähenkilö Jukka, jonka on kerryttänyt ansioluetteloaan muotoilijana maailmalla, ja hänen luonnonlapsihenkinen teknikko isoveljensä Timppa. 

Veljeksistä Jukka perii rintamiestalon ja tulee kotiseudulle vuosien jälkeen. Perillä odottaa talo, ja sen ympärillä tulvahtavat muistot lapsuudesta ja vanhemmista. Poikien äiti kuoli jo varhain, ja välit isään katkeavat kertalaakilla yhteen lyöntiin. Nyt isäkin on kuollut, ja on tullut pesänselvitysten aika.

Surutalo on kuvaus edellisten polvien skeemoista, maailmankuvista ja niiden periytyvyydestä. "Se kuvaa sodan käynneen isän kasvattamia veljeksiä, puusepänverstaalla ja tanssilavalla syttyvää nuoruuden intohimoa, opiskeluvuosia 80-luvulla svengaavassa Helsingissä ja yhden miehen myrskyä kesällä 2020." (Gummeruksen katalogi syksy 2021)

Teksti on huoliteltua, jossa on ammattilaisen leima. Hämmentynyt puna nousi niissä kohdin, joissa kirjailija on sisällyttänyt kerrontaan puolivallattomat seksikohtaukset...

Surutalo on kelpo teos, vaikkei se tällä erää paras rönkä olekaan.


2 kommenttia:

  1. Ohoh puolivallattomat seksikohtaukset! Olen lukenut Einon ja tämäkin kiinnostaa.

    VastaaPoista
  2. Mai, lue pois, niin tiedät. Kelpo rönkä taas tälläkin kertaa, mutta ei mielestäni vedä Einolle vertaa.

    VastaaPoista