keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Anna Jonsson: Amorin kiehkurat

Amorin kiehkurat
© Gummerus Kustannus Oy
Nähdään pian Salong d'Amourissa


Amorin kiehkurat

Gummerus 2014
Ruotsinkielinen alkuteos: Ödesgudinnan på Salong d'Amour
Suomennus Vappu Vähälummukka
317 sivuaNeljä pääryhmää ovat
V niin kuin vakioleikkuu,
N niinkuin narsisti,
L niin kuin lannistunut,
O niin kuin onnettomuus. 


Ajanvarauskirjan sydämeen merkitään tärkeysastetta kuvaava luku 1 - 5. Viitonen tarkoittaa epätoivoista rakkauden tarvetta, kun taas ykköset pärjäävät omillaan, kunhan heitä tuupataan varovasti oikeaan suuntaan.

  Kirjastolaina 

Anna Jansson on Visbyssä syntynyt ruotsalainen dekkaristi ja lastenkirjailija.  Hänen esikoisteoksensa Stum sitter guden ilmestyi Ruotsissa vuonna 2000. Hänet tunnetaan varsinkin dekkariromaaneistaan, joissa örebrålainen poliisi Maria Wern ratkoo rikoksia.  Amorin kiehkurat on hänen ensimmäinen viihderomaaninsa.

Naiselle on tärkeää se, että löytää hyvän ja ammattitaitoisen luottokampaajan, jolla on "vaitiolovelvollisuus" asiakkaansa asioihin. Kirjailija on luonut teokseensa miljööksi kotikaupunkinsa. Siellä on Angelikan Landmarkin kampaamo Salong d'Amour jolla on palveluporfoliossa muutakin kuin normi hiusalanliikkeen valikoima. Angelikan salongissa on kaksi tuolia. Eihän koskaan tiedä, kuka siihen toiseen niistä istuu - Amorko? Siitä Angelika ja hänen apulaisensa, Ricky, pitävät kyllä huolen.

Istuin talven ensimmäisenä kunnon pakkaspäivänä kirjastoni tietokannan eteen, mitä haluaisinkaan välipalanani lukea... Sitten muistin erään ystäväni kertoneen "chick lit" -kirjallisuudesta. Kirjoitin sen hakusanaksi ja annoin päätteen tehdä työnsä. Listaukseen tuli monta, monta uutta teosta - kaikki lainassa ja varauksiakin oli riittävästi, joten ensimmäinen, joka olli saatavilla oli Janssonin Amorin kiehkurat. Se siis mukaan

Chick lit -kirjallisuuden genre on varsin laaja. Sitä voisi verrata hömppään tai entisajan antivariaattien "markan rakkauteen".  Niissä usein on päähenkilönä nuori itsenäinen nainen, joka pohtii hiustensa jakauksen paikkaa, huulipunan väriä ja pieni romanssinpoikanenkin sopii silloin täällöin mainiosti kuvioihin. Siis, Janssonin "syrjähyppy" dekkareiden maailmoista istuu tähän kategoriaan varsin mainiosti. Kuitenkin Jansson on tähänkin teokseen kuolemantapauksen saanut ujutettua. Ei ole koira karvoihin katsominen.
 
Nyt sulje oven rakas lukija, jotta saan olla kahden rakkaani kanssa. Ehkä näemme Salong d'Amourissa, jos piipahdat joskus sinne. Minulla on aina aikaa pieneen juttutuokioon, teekupposeen ja muutamaan sahramikorppuun.
Angelika Landmark

 ♠ ♠ ♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti