perjantai 2. maaliskuuta 2018

Johanna Holmström : Sielujen saari

Johanna Holmström

Sielujen saari

 
Själarnas ö.
 
Käsikirjoituksesta suomentanut Jaana Nikula
 
Otava
 
365 sivua.
 

Muutama vuosi tällaisessa paikassa,ja sitä jo kuuluu kalustoon (mts. 218).

Kirjastolaina
 
 
Johanna Holmstömin teos Sielujen saari on sagen koukuttava kirja naisista ja heidän rajuista kohtaloistaan Seilin saarella sadan vuoden aikajaksolla. Kirjailija nostaa saaren "asukkaista"  päähenkilöiksi kolme naista, kolme tarinaa: Kristiina, Elli ja Sigrid.
 
Kristiinan tarina alkaa 1890-luvulla. Hänen tarinansa on kammottavan kohtalokas. Se sai minut niin vihaiseksi ja vimmaiseksi että ... Kristiinan elämänpiiri on pienessä mökissä. Hänet on raiskattu ja lapsi on vienyt hänen maineensa. Pappi kieltäytyy vihkimästä Kristiinaa toisen lapsen isän kanssa, koska Kristiinan maine on saanut kolhuja. Kristiina uupuu, väsyy, turhautuu ja tarttuu karmeaan ajatukseen - ottaa hengiltä pienet lapset.
 
Elli Curtén on 1930-luvun  porvaristoon kuuluvan perheen tytär, jolla on nuoren naisen unelmat tulevaisuudesta. Hänellä on miesystävä, joka ei ole sopiva perheen näkökulmasta katsottuna. Karkumatkalla tehdään rikoksia ja mies onnistui pakenemaan, mutta Elli jäi kiinni ja joutuu aikanaan Seilin saarelle...
 
Hoitaja Sigrid on löytänyt oman elämänsä Seililtä työnpaikan ansiosta. Hän viihtyy talossa ja hänen asemansa yhteisössä on turvattu ja arvostettu. Hän orkestroi arkea ja yhdessäoloa. Hoivaa ja hoitaa. Hänen kohdallaan kysyn, mistä alkaa hulluus ja miten lähellä viisaus ja hulluus ovat toisiaan?
 
Itse tartuin tähän kirjaan siitä syystä, että olen työskennellyt aikanaan rakennuksessa, joka on ollut naisvankilan pesulana. Silloin, kun tein työtä siinä talossa, rakennus oli myös entisöinnin ja kunnostuksen kohteena. Rakenteiden tarkastelun yhteydessä kattotuoleista löytyi yllättäen hiilikirjoituksia. Esitin toiveeni rakennusprojektin omistajille jättää nuo ruotsinkieliset tekstit näkyville mahdollisuuksien mukaan. Toiveeni toteutui ja nyt ne ovat siellä spottivalaistuksessa näytillä yhtenä osana menneestä maailmasta. Nämä kirjoitukset piirtyivät osittain muistoissa mieleeni, kun luin Sielujen saarta.

Sielujen saarta voit lukea monesta näkökulmasta käsin. Siinä on vahva feministinen leima. Se kertoo omaa kieltään naisen asemasta yhteiskunnassa ja vahvasta miesten maailmasta. Se on myös kertomus äitiydestä ja tukiverkkojen tärkeydestä. Kirjailija kertoo aidontuntuisesti tunnelmista ja arjesta Sairaalasaarella. Tarinassa kuuluu kirjailijan hyvä taustatyön ääni, joka antaa erinomaisen pohjan mielikuvitukselle. Romaanissa on kaunis ja elävä ympäristökuvaus, johon heijastuu mutkattomasti naisten suhteet itseensä ja toisiinsa. Hyvä ja onnistunut kirja kaikin puolin!

Omassa Helmet-listauksessa tämä kirja on kohdassa  27. Kirjassa on samaa sukupuolta oleva pariskunta.

2 kommenttia:

  1. Yllättävän mielenkiintoiselta vaikuttava teos, näkisin hyvinkin itseni lukemassa tätä!

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Kirja on hyvä ja hyvin kirjoitettu, suosittelen sitä Sinulle!

    VastaaPoista