Mark Sullivan
Kohti vihreää laaksoa
The Last Green Valley
Sitruuna kustannus
1. painos
569 sivua + Loppusanat sekä kiitokset ja kirjoittajan esittely + valokuvia Martellien suvulta
Kirjastolaina
Mark Sullivan on kirjailija, jonka edellinen teos Palavan taivaan alla oli lukukokemuksena sellainen, jonka tulen muistamaan. (Nuo tunnelmat ovat täällä). Kun Kohti vihreää laaksoa -kirjan sain käsiini, ja pääsin lehteilemään sitä hetimiten tuoreeltaan ajattelin, miten vaikeaa on ylittää niitä lukijoiden odotuksia, joita edellinen napakymppiteos on lukijakuntaan jättänyt. Mistä löytää sellainen aihe, josta lukijat olisivat yhtä kiinnostuneita?
Tuota teemaa kirjailija on pyöritellyt itsekin. Hänen kertoman mukaan monet olivat sanoneet Sullivanille, ettei sellaista helmeä enää löytyisi kuin tarina Pinosta ja hänen elämästään. Sullivan oli toista mieltä, hän kuunteli ja luki monia hänelle kerrottuja ja lähetettyjä tarinoita. Näistä tarinoista ei ollut yksikään sellainen, joka olisi vastannut hänen vaatimuksiaan: "että se kykenisi koskettamaan ja innostamaan minua - ja näin ollen myös lukijoita - ehkä mahdollisesti muuttamaan meidät hiukan paremmiksi ihmisiksi". (mts 9)
Kunnes vuonna 2017 Sullivan oli ollut luennoimassa Pinosta kotikaupunkinsa Bozemanin rotaryklubilaisille Montanassa. Luennon jälkeen eräs eläkkeellä oleva hammaslääkäri oli tullut Sullivanin juttusille, ja kertoi lyhyesti paikalliselta mieheltä kuulemaansa elämänkertaa. Parin päivän päästä kirjailija oli jo muutaman kilometrin päässä omasta kodistaan ja matkalla kohti uutta tarinaa - Martellin sagaa.(mts. 9)
Kohti Vihreää laaksoa pohjautuu pitkälti tositapahtumiin, ja luo lukijan eteen tarinan, jossa pääosissa on Martellin perhe. Teos kuvaa heidän pakomatkaa halki Ukrainan kohti vapautta - Hitlerin ja Stalinin armeijoiden ristitulessa keskellä operaatio Barbarossaa.
Martellit ovat osa saksalaisyhteisöä, jonka Venäjän tsaari oli kutsunut Ukrainaan vuosisata aiemmin, koska heidän tarvittiin kasvattamaan ja turvaamaan venäläistä ruokahuoltoa. Stalinin aikoina tuo väestö koki kovia, sillä heidät karkotettiin Siperiaan vuosina 1932 - 1933. Tuo nälänhätä on osa myös Martellien perhehistoriaa.
Operaatio Barbarossan alkaessa Martellien klaani päättää, että heidän on lähdettävä ja löydettävä "vihreän laakson" tuoma vapaus itselleen ja perheyhteisölle. Alkaa karu pakomatka vuosina 1941 - 1947.
Niin kuin Palavan taivaan alla -teos meni ihon alle, menee tämä uutukainenkin lähes vastaaviin tunnelmiin. Kirjailija loihtii Martellien evakkotaipaleelle karmeita kohtaloita, ja siinä tuli vastaan kohtauksia, joita täytyi tovi sulatella ennen kuin pystyi taas tarttumaan kirjaan uudelleen. Se on uskottava, julma tarina, jossa kuitenkin loistaa rakkauden valo sekä yhden perheen päättäväinen halu selviytyä vaikeuksista voittajana, ja nähdä unelmiensa toteutuvan.
Suosittelen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti