sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Arto Marjakangas: Teerenelämää


Arto Marjakangas


Teerenelämää

Metsäkanalinnut vuodenkierrossa

Metsäkustannus Oy
2018
183 sivua

Kirjastolaina

Minulle yksi varmempia keväänmerkkejä on teerikukkojen mahtailut suomiljöössä. Joka kevät, kun sen tavoittaa, se on sykähdyttävä näkymä. Saman on kokenut aikoinaan myös biologi Arto Marjakangas. Nuorena metsästäjänä isänsä kanssa lintumetsällä koettu teeriparven kiepistä nousu oli ollut niin sykähdyttävä näky, että se poiki muutamia vuosikymmeniä eteenpäin väitöstutkimuksen puolustukseen. Tässä väitöksessä oli tutkittu teeren talviekologiaa.


Kuva kirjansivulta 110.
Kirjasta huomaa, että tekijä on viettänyt teerien kanssa monen monta hetkeä. Kirja on tiivis paketti teerestä ja vähän muistakin metsäkanalinnuista. Se pohjautuu teeren perustutkimukseen, jossa on käytetty hyödyksi kirjantekijän väitösaineistoa ja useampivuotisen tutkimushankkeen antia populaatiobiologiasta.

Marjakangas kertoo ja perustelee tutkimushankkeitaan syvällisesti, mutta osaa sitä keventää oivasti pienillä tietolaatikoilla. Tekstiä värittävät myös hienot kuvat ja piirrokset, jotka kertovat omaa tarinaansa teeren monenkirjavasta vuodenkierrosta.

Hieno opus luettavaksi sinulle, jos tunnet vetoa metsään ja sen asukkeihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti