sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Winston Graham: Poldark Neljä joutsenta


Winston Graham

Poldark

Neljä joutsenta

The Four Swans
1976
Suomennos: Lauri Sallamo &
 Anuirmeli Sallamo-Lavi
Gummerus
2018

665 sivua
Kirjastolaina 
Winston Grahamin Poldark-sagan kuudes kirja tuli eteeni ihan sattumalta tavatessani kirjaston uutuushyllyä. Taas kerran. Olin jotenkin jo unohtanut koko kirjasarjan, ja siinä se nyt on uusin Poldark. Jippii (Koukussa kun olen.) Se lähti oitis kirjakoriin, siltä istumalta, ja lainaan. Hymy huulillani, kori keikkuen käsivarrellani, marssin kotiani kohti kirkkaassa syysauringon paisteessa. Ajattelin tuolloin, taas on hyvää tarinaa tarjolla kassi pullollaan yllin kyllin.

Tälläkin kertaa kirja on kovasti minun mieleeni. Siinä en huomannut kirjailijalla sitä aloittamisen vaikeutta, jota oli havaittavissa edellisessa osassa  - Mustassa kuussa. Tämän hän oli myös itse silloin todennut. Nyt tarina lähti vyörymään heti ensi lehdiltä omalla painollaan. Tämä on ehdottomasti naisten kirja. Neljä joutsenta: Delmeza, Caroline, Elizabeth ja Morwenna. Heidän ympärilleen Graham on loihtinut hienon opuksen Cronwallin niemimaan sijoittuvassa tarinassa.

Monesti olen näissä postauksissa Poldark-kirjojen kohdalla ihastellut henkilöhahmoja ja sen nyt taas teen.  Näissä hahmoissa on sitä jotain. Mielestäni kirjailija on onnistuneesti luonut lähes kaikista hahmoista karrikatyyrejä, joissa luonteenpiirteet on viety äärimmilleen, ja niillä todella herkutellaan. Vaikka tämä Neljä joutsenta on naisten kirja, on tässä kirjassa myös mieshahmo, tämä iljettävä niljakas pastori Osborne Whitworth. Miten voikaan mies olla niin vastenmielinen. Näin uskallan kyllä sanoa. Herkullisen iljettävä. Hänellä vastassa on Morwenna (Elisabeth Warlegganin serkku) -  miehen oma vaimo. Morwenna on herkkä nainen, lähes pyyteettisen kiltin tytön -syndrooman omaava "haavoittunut joutsen". Kuitenkin tarinan edetessä tiukan paikan tullen hänestä löytyy tiukka, periaatteellinen tahtonainen, kun kova asettuu kovaa vastaan - taipuu, muttei taitu.

Muuten kirja kulkee sitä tuttua Poldark-latua. Namparassa eletään Rossin perheessä melkein sopuisasti, vaikka Rossin pelastama luutnantti Hugh Armitage aiheuttaakin Delmezassa polvien notkahduksen. Jos nyt oikein kaivamalla kaivetaan, se, mikä minua häiritsi tässä opuksessa, niin se on Delmezan veljien uskonnollisuus. Toki asiaa voi peilata osaksi heidän luonteittensa piirteinä, mutta nyt se hyppäsi riviltä silmiini. Näin kävi.

Poldark - Neljä joutsenta löytyy myös omalta Helmet-listaltani. Siellä se on kohdassa 26. Kirja kertoo paikasta.jossa et ole käynyt - Cronwall.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti