tiistai 12. helmikuuta 2019

Tomas Gads: Pirulainen

Tomas Gads

Pirulainen


Bazar Kustannus

2019

331 sivua + kiitokset

Ennakkokappale
Kiitos kustantajalle!
Ilmestyy

21.3.2019Oi, mikä dekkari on tämä Pirulainen!!! "Uskallatko antaa Pirulaiselle pikkusormen?". Lukijalta kysytään heitettynä haasteena takakannessa. Minä uskalsin, ja jäin armotta Gadsin koukkuun. Pirulainen on uusi dekkarisarjan "häijy" avaus - oiva sellainen. Siinä paha saa palkkansa, ja kaikki ei olekaan sitä, miltä ensinäkemältä voisi olettaa. Tomas Gadsin takana on kirjailijakaksikko Satu Roos ja Kaisa Nummela, joiden sosiaalipsykologinen silmä katsoo osuvasti ryhmä Halmeen tekemisiä.

Tuo ryhmä Halme on hyvä kombinaatio rikostutkijoista, jossa on kokemusta ja näkemystä monelta laidalta. Ryhmää johtaa Komissario Halme. Mies, jonka kansainvälinen kokemus rikostutkinnasta antaa hyvän pohjan koko ryhmän vetämiselle. Hän on vahva ammattilainen, jonka yksityiselämää Gads tuskin tuntee itsekään. 

Naisnäkökulma tiimiin tulee Ann-Mari Forsmannilta. Forsman on yksinhuoltaja ja nuori leski, jonka anoppi on työntämässä nenäänsä äidin ja tyttären väliin tasaisin väliajoin. Anoppi on huolissaan lapsenlapsestaan. Riittääkö miniän aika hänen pojantyttärellensä. Tietääkö äiti sen, mitä ja missä hänen lapsensa kulloinkin kulkee ja kenen kanssa?

Kovan miehen maineessa on lappeenrantalainen Sergei Petrov. Hänet Halme halusi, kun kävi itse hakemassa, ensi töiksensä tiimiinsä vahvistukeksi. Vaikka lappeenrantalainen mies on tai ainakin siellä vaikuttanut, kieleen asti ei lappeenrantalaisuus kuitenkaan yltänyt. Mie ja sie olisi ollut kiva pilkahdus miehen puheessa tai muutenkin karjalaisuus sinällään.

Tässä tiimissä on myös wannabe -jäsen. Hän on Magnus Mehtonen, mies joka tiimiläisistä on rasittava bättre folk. Nuoruuden intoa tuo konstaapeli ja kokelas Niklas Lindholm. Lindholm on väliaikainen jäsen ja tietokone ekspertti, jonka illat kuluvat pitkälti naisten luona.

Itselleni kirjan antoisin ja mielenkiintoisin henkilö on oikeuslääkäri ja patologi Kristian Kvist. Armoitettu ammattilainen, jonka kaksoisrooli oli kirjassa Gadsilta oiva veto.  Monitahoinen tuttavuus, jonka toivoisi jatkossakin esiintyvän Halmen tiimin jatkeena.

Kun vihdoin tiimi on löytänyt kokoonpanonsa, on jo kulman takana kuolemantapaus selvitettävänä. Turun saaristosta Nötön edustalta Båtvikista on löydetty miehen ruumis merestä kellumasta. Samoihin aikoihin Finsta Oyj:n toimitusjohtaja ilmoitetaan kadonneeksi. Onko mies Alvar Wilenius?  Jos on, onko hän hukkunut vai miten on joutunut vedenvaraan? Mitä on kuoleman takana - murhako on nyt kyseessä?

Hyvin rakennettu ja kutkuttava dekkari. Suosittelen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti