torstai 16. tammikuuta 2020

Winston Graham: Poldark - muukalainen mereltä


Winston Graham

Poldark 

- muukalainen mereltä

The Stranger from the Sea

Suomennos: Lauri Sallamo & Anuirmeli Sallamo-Lavi

Gummerus kustannus

557 sivua

KirjastolainaWinston Grahamin iki-ihana Poldarkin sukukronikka on jo ehtinyt kahdeksanteen osaansa. Tällä kertaa Crownwallin  tuulisella niemellä eletään vuosia 1810-1811. Tuohon ajankohtaan osuu monen moista, niin maailmalla kuin Poldarkien Namparan lähitienoilla.

Kirjan taustalla Euroopassa kuohuu. Ranska oirehtii Napoleonin taisteluareenalla, ja nuo myrskyt ulottuvat aina Pyreneiden niemimaalle asti, josta Poldarkin perhe odottelee Rossia takaisin Namparaan. Valtionhallinnossa kuninkaan Yrjö III terveys ei ole parhaalla tolalla, ja se heijastelee omat mutkansa kuningaskunnan hallintoon ja Alahuoneen työskentelyyn. Asia työllisitää myös Namparan isäntää, sillä onhan hän oman vaalipiirinsä edustajana monarkian Alahuoneessa.

Poldark - muukalainen mereltä -kirja nostaa uuden sukupoveln esiin. Uudet tuulet puhaltavat niin kaivostoiminnassa kuin ihmissuhteissa. Kustantajalta on mielenkiintoinen ratkaisu etukannen kuvitukseen. Edellisissä osissa etukansi kertoo varsin osuvasti siitä, kuka tai ketkä tällä kertaa on/ovat tapetilla. Näin ei tosiaankan käy tässä kirjassa. Kirjan kannen henkilö Morwenna kyllä käy kirjan sivuilla kääntymässä, mutta jää lähes marginaaliin. Sitä vastoin kirjan pääosissa ovat nyt Jeremy ja Clowence Poldark. Tosin tämä on myös täysin ymmärrettävää, sillä tuore filmaus ei yllä enää tämän kirjan tapahtumiin.

En tiedä, tämä kahdeksas kirja ei ehkä ole paras "poldark", eikä taida ihan olla parhaimmasta päästäkään, mutta ei tämä ole  huonoa tai tylsää luettavaa lainkaan. Tämä on selvästi siirtymävaiheen kirja, jossa uusi sukupolvi on nostettu esiin ja esitelty. Kirjailija on selvästi tässä pohjatyöt tehnyt, nyt vaan täytyy odottaa seuraavaan kirjaan, miten uusi polvi kipunoi ja saa jännittettä aikaiseksi. Mahdollisuudet ovat otolliset. Kauan ei tarvitsekaan odottaa, sillä kustantaja on luvannut uutta "poldarkia" lukijoiden iloksi vielä tämän kevään kynnyksellä maaliskuussa. Uusi kirja Tanssiinkutsu vie lukijanssa lähelle vuotta 1815 ja kuuluisaa Waterloon taistelua. Miten käy kapteeni Ceffrey Charlesin (Elizabeth ja Francis Poldarkin poika) ja millainen on muukalaisen "tanssiinkutsu". Paljon on siis tulossa ja luvattu! Innolla odotan uutta mahtikirjaa lukulamppuni alle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti