perjantai 9. huhtikuuta 2021

Winston Graham: Poldark - kaksiteräinen miekka

"Eleanor Thmlinson ja maisema"
Graig Hardie
Mammoth Screen Limited 2019
Shutterstock
 

Winston Graham

Poldark

Kaksiteräinen miekka

The Twisted Sword

1990

Suomennos: Lauri Sallamo 
& Heidi Tihveräinen

Gummerus
2021

710 sivua

Kirjastolaina


Poldark kaksiteräinen miekka on Poldark kirjasarjan 11. osa. Cronwallin tuulisella Atlantin rannikolla eletään vuotta 1815. Napoleon on lähtenyt Elban saarelta tavoitteenaan syrjäyttää Ranskan Bourgon-hallitsijasuku. Napoleonin vastainen liittouma on pitänyt Itävalta Unkarin pääkaupungissa Wienissä omaa "tanssivaa kongressiaan", jossa tarkoituksena oli palauttaa uusvanhat rajat takaisin voimaan Eurooppassa. Ross Poldarkin saa oman tehtävänsä tähän vielä tulenarkaan tilanteeseen. Hänet lähetetään Pariisiin tarkkailemaan ranskalaista kansan ja sotilaiden ilmapiiriä, ja raportoimaan siitä mahdollisuuksien mukaan kanaalin toiselle puolelle kotipuoleen alahuoneelle. 

Rossin mukaan matkaan lähtevät myös Delmeza, Rossin ja Delmezan tytär Bella ja perheen kuopus Henry sekä rouva Kemp. Tarkoituksena on viettää mukavia lomapäiviä. Alku näyttää lupaavalta, ja suunitelmissa on, että Pariisissa tavattaisiin hyvä ystävä lääkäri Dwight Enys ja Caroline tyttärineen, mutta kohtalo on päättänyt toisin. Viestit Napoleonin etenemisestä alkavat tavoittaa Pariisin seurapiiriä. Tarkkailijana maassa oleva Rosskin joutuu pidätetyksi epäiltynä vakoilusta. Delmeza ja lapset pakenevat Belgiaan.

Poldark kaksiteräinen miekka on todella kaksipuolinen teos. Siinä on paljon sotakuvausta niistä vaiheista, joista historian kirjojen sivut kertovat Napoleonin matkasta kohti kohtalokasta Waterloon taistelua. Minua ne kuvaukset eivät tässä teoksessa napanneet, vaan enemmän olin kiinnostunut niistä vaiheista, joita Poldark/Warleggan akselilla kohdattiin.

Tämä kaikki muu on mitä parhainta poldarkia! Juonenkäänteet ovat napakoita ja kohtalokkaita, joiden ratkeamista jään innolla odottamaan kirjasarjan viimeisessä osaassa. Tuo Poldark Bella -kirja julkaistiin vuosi ennen kirjailijan kuolemaa vuonna 2002.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti