keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Kristiina Hanhirova: Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia

WSOY 
Kristiina Hanhirova

Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia

WSOY
 
2014
 
221 Sivua
 
 
 
Kirjastolaina
 
 
Tähän Kristiina Hanhirovan kirjaan Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia tartuin kuin kirjailijaminä Raija-Sinikka Rantalan Maanantaikappaleessa rintasyöpäpotilaan sairaskertomukseen. Emmin ja epäilin. Alkupotku siihen, että ylipäänsä otin kirjan edes harkintaan, löytyi omasta lähipiiristäni. He, jotka olivat kirjan jo lukeneet, kehottivat minua ainakin plaraamaan se läpi. Menin lähikirjastooni ja istuin aineistohakutietokoneen ääreen. Paikalla on ja luokassa 59.534:  Veri. Veritaudit. Verenkiertoelimet. Verenkiertoelinten taudit.

Hyllystä löytyi kovakantinen kirja, jonka mustanpuhuva takakansi kertoo tv:stä tutun Kristiina Hanhirovan puolison Timo Laukkion käymästä taistelusta leukemiaa vastaan. Se mullisti uusioperheen arjen tasapainoa joulukuussa 2005, kun Laukkio oireili selkä- ja pääkipuisena Meilahden sairaalaan Helsingissä. Diagnoosi saatiin ja siinä luki: akuutti leukemia.
 
Hanhirova on kirjoittanut miehensä sairaudesta tavalla, jossa ei sanoja säästellä ja kuvia kumarrella. Vuosien vieriessä Timo on käynyt elämän rajavyöhykkeellä, mutta kääntänyt kerta toisensa jälkeen rajakyltille ja -paalulle oman selkänsä. Aika ei ole ihan vielä.
 
Kun läheinen sairastuu vakavasti, se muuttaa myös vilttiketjussa olevien perheenjäsenten elämää tavalla, jossa sairauden pienellä präntillä kirjoitetut tekstinpätkät tulee lukea tarkkaan, kun pelistrategiaan selviytymisestä ryhdytään kirjoittamaan. Heitä on vilttiketjussa moneen pelitilanteeseen. Hanhirova on löytänyt omaistenhuoneista ja sängyn vierellä kävijöistä  pelaajia neljään ketjuun: Syöpäturistit, Pyhinvaeltajat, Surijat ja Vierelläkulkijat. Heitä kaikkia tarvitaan tämän pelin voittamiseen. Tätä peliä aina ei kuitenkaan voi voittaa. Mutta itse tähtipelaajan askellusta voi  ja on syytä yrittää keventää. Remissiot eli pelin erätauot ovat huilaushetkiä uuteen eräkoitokseen ja hyökkäystilanteiden voittamiseen.

Koin, että Kristiina Hanhirovan kirja on tärkeä teos muistuttamaan meitä kaikkia siitä, millaiseksi arki muuttuu kun pelikentälle on kutsuttu tiimiin tähtipelaaja, jolla on vakava sairaus ja sillä voi olla elämänlangan katkaisevat mahdollisuudet. Siinä ollaan tilanteessa, jossa Hanhirovan kirjan nimi Rakkautta, rukouksia ja rauhoittavia on täyttä totta, sillä näitä kaikkia kolmea tarvitaan. Näiden kolmen järjestys voi toki muuttua vallitsevan pelitilanteen mukaan. Koskettava, surkuhupaisa ja ajatuksia herättävä lukukokemus. 

Tällekin kirjalle löytyi oma osuma Helmet-lukuhaasteessa. Sen sijoitin kohtaan 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti