sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Winstorn Graham: Poldak - vastatuulessa


Kannen kuvat: Jack Farthing
 © Ellis Parrinder/Mammoth Screen Limited 2016
 
Winston Graham

 Poldak

vastatuulessa

Alkuteos: Poldak - Warleggan
1954
 
Suomennos: Anuirmeli Sallamo-Lavi
 
Gummerus
2017
 
554 sivua
 
Kirjastolaina
 
 
 
Peter Lathamille omistettu Poldak vastatuulessa on Grahamin neljäs osa Poldakin sukutarinasta. Aikaisemmat osat ovat: Poldak- kapinallinen, Poldak - Delmezan laulu ja Poldak - syytetty. Tämä neljäs osa, Poldak vastatuulessa, on kirjoitettu Cronwalliin vuosien 1792 - 1793 tapahtumiin.

Graham on puhaltanut tähän kirjaansa mielenkiintoisen pyörteen. Jytyä on ihan jytkyyn asti. Tunnelma on tiivis ja sattumus johtaa hyvin toiseen, joka on hyvä perusta tuleville tapahtumille. Tässä teoksessa ei juonenkäänteet lopu: on kaivosonnettomuutta, taloudellisia huolia, tullipetosta ja salakuljetusta sekä  pientä romannssia perijättären ja varattomamman lääkärin osalta, ja se vanha suolakin alkaa taas janottaa, enemmän kuin Delmeza uskalsi toivoa.

Graham on mielestäni näissä Poldak-kirjoissa saanut aikaiseksi ainakin minua koukuttavan juonikuvion. Ensinnäkin on mielenkiintoista lukea siitä, minkälaisen hiertymän ensirakkauden kokeneet Elizabeth ja Ross omissa parisuhteissaan saavat aikaiseksi, kun toinen kulkee kuitenkin mielessä alituiseen, mutta yhteistä elontaivalta ei kuitenkaan voi saada. Toisaalta mielenkiintoinen on se "maanjärjestys", joka aiheutuu kun Rossin pahin vihankohde Warleggan tulee onkimaan Rossin apajille. Siinpä jytisee ja kipunoi maankamara ihan tosissaan, ja tuhojakin tulee tai haavoja ainakin.

Niin kuin muissakin Poldak-sarjan kirjojen kohdalla olen kehaissut Grahamin taitoa punoa juonta ja kertoa tarinaa, ei se näy heilahtavan tämänkään kirjan osalta. Nyt mielestäni palaset ovat osuneet paremmin paikoilleen edelliseen osaan verrattuna.

Tämä kirja toimii hienosti myös omana itsenäisenä opuksenaan.  Neljään osaan jaetun kirjan reilu viisisataa sivua kääntyi vauhdilla ja kirja piti hyvin ottessaan ihan viimeisille riville asti. Vaikka pelko olikin selkäpiissäni, ehdinkö varmasti kahden viikon laina-ajassa kahlata sitä läpi. Tällä kirjalla kun oli lähikirjaston varauslistalla jonoa minunkin jälkeeni. No, ainakin minä olen tyytyväinen siihen, että ehdotin kirjastolle ko. kirjan hankintaa Gummerukselta muidenkin luettavaksi. Suosittelen sitä myös Sinulle kesälukemistoosi Christien Poirotin ja huvimajan tavoin, vaikka ihan lomakirjaksi pihanurtsille tai rannalle aurinkovarjon alle. Hyviä kirjavalintoja ovat molemmat!

Tämäkin kirja-arviopostaus löytyy Helmet-osiosta. Pirjo Tuomisen kirjan seuraksi asetan myös tämän Poldak vastatuulessa kohtaan 47. Kirja täytää kahden haastekohdan kriteerit (avioliittoon purjehtivat Elizabeth Poldak ja George Warleggan sekä sukutarina).
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti