lauantai 11. maaliskuuta 2017

Linda Olsson: Sisar talossani

Ulkoasu: Eveliina Rusanen
Kuva: Istoc


Linda Olsson

Sisar talossani

En syster i mitt hus
2016


Suomennos: Anuirmeli Sallamo-Lavi

Gummerus Kustannus Oy
2017

Haluaisitko sinä tulla käymään, Emma? Vierailemaan luonani Esapnjassa?

Lähikirjaston viikon pikalaina


Sisarpuolet Maria ja Emma kohtaavat toisensa pitkästä aikaa yhteisen äitinsä hautajaisissa. Maria esittää spontaanisesti ajattelemattaan sisarelleen vierailukutsun luokseen, jota katuu sitten lähes välittömästi. Eihän sisar ole ollut hänelle kovinkaan läheinen sukulainen. Menee pari vuotta aikaa ja Emma ottaa yhteyttä sisareeseensa ja tulee Marian luokse Espanjaan.

Linda Olsson kertoo kuuden päivän tarinan sisarpuolten kohtaamisesta Costa Bravan rannikkotalossa. Siellä käydään läpi keski-ikäisen naisen kipupisteitä: nuoruuden ihastumiset ja puolisot, lapset ja terveydentilat sekä oma lapsuusajan perhe sisarruussuhteita myöten.

Kirjailija kertoo sisarten tapaamisesta suoraan ja todentuntuisesti. Puolin ja toisin se ei ole ollut helppo kohtaaminen kummallekaan. Keskusteluja käydään niin Marian talossa ja sen verannalla kuin pienillä eväsretkillä  lähiympäristössä maalla ja merellä.

Minua ihastutti kirjan ainutlaatuinen ja rauhallinen tunnelma. Olsson asettaa sisarukset kypsästi keskustelemaan keskenään vaikeistakin asioista ilman suurempia tunnemyrskyjä. Tämä tilanne on vaativa kelle tahansa. Varsinkin kun kyseessä on verisukulainen - vaikka vain osittainenkin. Se vaatii rohkeutta tällä tavoin kohdata toinen ihminen.

Olsson luo kirjaansa toiveikkaan lopun. Sen tunnelman voisi kiteyttää omaan muistooni Ruotsiin tehdystä laivamatkasta vanhojen ystävieni kanssa. Buffet-pöydässä istuessamme, muistelimme omia ystävyyden aikojamme, miten olimme toisiimme tutustuneet ja kuinka taas tapasimme pitkän ajan jälkeen. Eräs meistä huomasi rönsyilevän keskustelun lomassa ruokaliinaan painetun tekstin. Tuon ajatuksen tenhon voi tavoittaa Olssonin sisrpuolten jäähyväisistä:

Kun lähdet,
lähde äkkiä.
mutta jätä ovi auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti