perjantai 3. maaliskuuta 2017

Marja Björk: Lainaa vainMarja Björk

Lainaa vain

 
LIKE-Kustannus Oy
 
 265 sivua

 
Sakari Rahula istui odottamassa, kun tulin clearingistä. Hän ojensi minulle miniruusukimpun. Hänellä oli toinenkin lahja. Hän tarttui ranteeseeni, käänsi kämmenen ylöspäin ja laski käteeni pienen, sileän ja pehmeän puulinnun. Sen muoto oli yksinkertainen ja pelkistetty, huomiota ja tyhjää tilaa vaativa.
 
 
Kirjastolaina
 
 "Jäi äiti itkemään, mä vielä kuolev... ", laulaa Vicky Rosti Anja-tädin jukeboxissa Katajabaarissa Visulahden Shellillä. Oikeustieteen ylioppilas Eeva on tullut tätiään auttamaan linjaston taakse. Eletään 1980- ja 1990-lukujen taitetta, ennen suurta lamaa. Tšernobyl on jo räjähtänyt, mutta muuten elämä tuntuu hymyilevän Eevalle. Hän saa töitä  pian Postipankista ja velkatiskillä Eeva tapaa Sakari Rahulan, puulintujen ja voiveitsien vuolijan, boheemitaiteilijan....
 
Tämä on siis kohtakokas rakkaustarina
à la
Eeva 💕 Sakari


Sakari Rahula on uskovainen mies, joka on parikymmentä vuotta sitten ollut Kibbutzilla töissä. Se on jättänyt taiteilijasieluun oman jälkensä - pajalla soi Viktor Klimenko. Sakarillakin on ollut myös oma parisuhdehistoriansa. Hänellä on ex-vaimo Virve, joka on pahoin alkoholisoitunut. Tästä suhteesta on syntynyt myös tytär Monna, 15-vuotias, hyvin koulussa pärjäävä murrosikäinen. Pahaksi onnekseen Monna on pyöreähkö nuori, rakastaahan hän roskaruokaa ja suklaavanukkaita. Mutta suhde Eevaan ei kuitenkaan ole paras mahdollinen.
 
Marja Björk on ladannut täyslaidallisen tähän suhteeseen ... Parin liitto on solmittu ja kyläkauppa ostettu, lainnaa otettu. Alkaa arki. Syntyy Roope-vauva, astiapesukoneen poistoletkun syö rotta ja laman ensi tahdit alkavat olla jo ilmassa. Ruokavesikaivokin menee käyttökieltoon ja maisterin paperit, nekin  pitäisi saada ulos oikeustieteellisestä. Eevan arki on totaallisesti muuttunut. Yön tummina hetkinä nousevat muistot esiin...

Björkin kieli on rehevää, jopa paikoin ronskia - mitään kaunistelematta. Hän kuvaa uusioperheen arkea suoraan, niin kuin se on. Enpä tiedä, olisiko tarinan tenho ollut yhtä upottava tehokasta ilman Björkin herkullista ilmaisua. Tuskinpa vain.

Lainaa vain on erinomainen kuvaus 1990-luvun katkerista lamavuosista, joilla vielä tänä päivänäkin on nähtävissä monet varjot. Tällä ajanjaksolla on ollut kovaa kovempi hinta. En tiedä varsinaista lukijasegmenttiä, jolle esittäisin tämän teoksen lukemista, mutta Sinun se täytyy kaikesta huolimatta  ehdottomasti lukea!

Tälläkin teoksella saadaan osuma Helmet-lukuhaasteessa. Osuma on 45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti