tiistai 23. tammikuuta 2018

Alan Bradley: Nokisen tomumajan arvoitus

Suomalainen kansi:
Laura Noponen

 Alan Bradley

Nokisen tomumajan arvoitus

As Chimney Sweepers Come to Dust
2015
 
Suomennos: Maija Heikinheimo
 
Bazar Kustannus
2017
 
428 sivua
 
 
Kirjastolaina
 

Tein viime elokuussa ensimmäisen hyppyni Flavia de Lucen maailmaan. Se sai minut ällistymään tämän nerokkaan neidin tempuista. Tässä kirjassa Flavian elämään tulee muutos, sillä Alan Bradley suunnitteli neidin päänmenoksi tyttökoulun ja vielä uudella matereella Kanadassa. Flavia on tempusta enemmän kuin närkästynyt ja kokee tulleensa karkotetuksi kotimaastaan.
 
Merimatka on heitetty ja matkakamppeet on saatu raahattua joten kuten sisälle Miss Bodycoten kouluun, jo alkaa tapahtua kummia Flavian-tyyliin. Huoneen takkahormista pölähtää savutuprun kera Union Jack -lippuun kiedottu naisen torso, joka on hiiltynyt ja muumioitunut. Nyt syyhyävät Flavian sormet. Kuka hän on ja miksi hän oli takkahormissa?

Kirjan alku  on vauhdikas, joka nappasi mutta sitten tapahtui taas jotain, joka söi mielenkiintoa lukemiseen. Kuolemantapaus jäi marginaaliin ja homma alkoi polkea paikallaan. Tässä vaiheessa Bradley marssitti estraadille tukun mielenkiintoista porukkaa, joiden touhuja Flavia myös ihmetteli. Väessä oli monta herkullista henkilöhahmoa - kemianopettaja, jonka henkilöhistoriassa oli merkintä murhasyytteestä. Varsinanen kuolemantapaus tuli Flavian ratkontaan kirjan viimeisellä neljänneksellä. Monta kysymystä jäi vielä vaille vastausta, kun Flavia joutui uudemman kerran "karkotetuksi" ja matka kotisaarelle Isoon-Briatanniaan alkoi.
 
En osaa sanoa, millaisen jäljen tämä kirja minuun jätti? Kun lupasin teille lukevani kirjan, niin luettua se nyt tuli ja pisteitä laariin ropisi vähänlaisesti - sen verran kuitenkin, että se kannatti lukea.

Helmet-listausta katsellessani huomasi, että tässä on taas kirja, joka voidaan sijoitaa moneen paikkaan. Minulla osuma on kohdassa 1. Kirjassa muutetaan.


2 kommenttia:

  1. Flavia-sarja on kyllä huippukiva kirjasarja.

    VastaaPoista
  2. Hei Mai, niin Flavia on kyllä nerokas neito...
    Mielenkiintoa on siinä, millainen aikuinen Flavia de Lucesta kasvaakaan...

    VastaaPoista