maanantai 27. helmikuuta 2017

Blake Crouch: Pimeää ainetta


Päällys: Mika Tuominen
Kuva: iStockphoto


 
 
Blake Crouch

Pimeää ainetta

Dark matter
2016
 
Suomennos: Ilkka Rekiaro
 
Kustannusosakeyhtiö Tammi
2017
 
400 sivua


 


Oletetaan, että multiversumi alkoi yhdestä tapahtumasta, alkuräjähdyksestä. Se on lähtöpiste, puun tyvi, puun joka on isompi kuin osaat kuvitellakaan. Ajan mittaan materian alkaessa järjestyä tähdiksi ja planeetoiksi kaikilla monilla mahdollisilla tavoilla, puuhun kasvoi oksia ja oksiin oksia ja niin edelleen, kunnes jossain neljäntoista miljardin vuoden kohdalla minuun syntymäni johti uuden oksan kasvuun. Ja siitä hetkestä alkaen kaikki minun tekemäni tai tekemättä jättämäni valinnat ja minun vaikuttaneet muiden teot lisäsivät uusia haaroja, kunnes ääretön määrä Jason Desseneitä eli rinnakkaisissa maailmoissa, joista toiset olivat hyvin samankaltaisia kuin se, jota minä kutsun omaksi maailmakseni ja toiset ällistyttävän erilaisia.
Kirjastolaina

 

Tohtori Jason Dessen on tuiki tavallinen amerikkalainen mies, joka elää yhtä tavallista elämää Chicacossa Logan squarella.  Hänellä on taiteilijavaimo - kaunis tietysti- ja teini-ikäinen poika. Elantonsa Jason tienaa fysiikan professorina Lakemont Collagessa. Eräänä iltana hänen maailmansa muuttuu. Jasonin opiskeluaikainen kaverinsa Ryan Holder saa arvostetun Pavia-palkinnon. Tätä juhlitaan paikallisessa kantabaarissa, jonne Jasonkin saapun "paukulle" ennen oman kotiväkensä perheillallista. Kotimatkalla hän saa taakseen tutunoloisen varjon - kidnappaajan. Häneen tuikataan huumaavaa ainetta. Kun Jason herää pöpperöstään, hänellä on edessään tuttu miljöö, mutta se ei olekaan hänen omansa. Sitä selvittää Blake Crouch uudessa kirjassaan Pimeää ainetta.
 
Tämä uusi todellisuus on täysin päinvastainen, kuin se jossa hän on aikaisemmin elänyt. Tässä maailmassa Jason on Pavia-palkittu kvanttifyysikko. Hän on keksinyt sijoittaa "makroskooppinen kohde kvanttisuperpositioon". Jasonilla ei ole poikaa ja vaimonsa Daniela ei ole hänen vaimonsa, vaan käy treffeillä Ryan Holderin kanssa. Monien vaiheiden jälkeen Jason joutuu pakenemaan psykologinsa Amandan kanssa kuutioon rajatun ampullimäärän, hyvin varustellun repun ja retkilyhdyn kanssa. Alkaa huikea Jasonin oman maailman etsintä?
 
Lukiessani Blaken tarinaa, muistui mieleeni Nobel-palkittu John Nashin elämä, jonka Ron Howard ohjauksessa sai nimekseen A Beatuiful Mind, Kaunis mieli. Muistattehan?
 
Blake Croughin Pimeää ainetta on kyllä huikea, jännittävä ja samalla kammottava kirja. En ole scifi-tarinoiden "heavy user" ja niiden vannoutunut ystävä, mutta tästä jännitteestä kyllä pidin. Pimeää ainetta on Crouchin toinen teos, jonka luin. Jos pidit Wayward Pinesin triologiasta, niin tästä teoksesta pidät ihan yhtä varmasti. Parhaimmillaan se on mielestäni ajatuksella luettuna pienissä erissä.
 
Helmet-lukuhaasteessa se saa minulla osuman 28.  Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti